Eindelijk is het zo ver: op weg naar onze eerste ankerplek aan de Atlantische kust, daar hebben we zo naar uitgekeken!

Onze eerste ankerplek is in Corme, gelijk een prachtige plek en een bijzondere aankomst! Terwijl wij aanliepen kwamen wij terecht in een processie die wordt gehouden (Festa do Carmen- een processie ter ere van de beschermheilige van de zeelieden. Toeval of een speling van het lot? Twintig tot dertig grote en kleine versierde schepen die een beeld van de maagd op zee begeleiden terwijl er bloemkransen in het water worden achtergelaten. Terwijl wij de haven binnenvaren, wordt er een enorme hoeveelheid aan (zware) vuurpijlen en mortieren afgestoken. Een oorverdovende ervaring. Onze oren suizen nog na bij het ankeren en de restanten van het vuurwerk drijven langs Karma.

Wij en de Tore (Melanie en Jan) zijn de enige boten die daar ankeren, geen toerist te bekennen, en de omgeving is prachtig. ‘s Avonds uit eten geweest en de lokale lekkernijen (vooral schelpdieren) gegeten. Marco heeft zich tegoed gedaan aan “Goosneck Barnacles” of Percebes. Deze mosselsoort groeit op de rotsen in de intertidale zone (het gebied waar de branding is) en worden soms met gevaar voor eigen leven van de rotsen “geplukt”.

De volgende ankerplek is Camarinas, weer prachtig en twee fijne strandjes mét douche (en aangezien wij zeker niet dagelijks douchen, grijpen we de kans om daar lekker te douchen en ons haar te wassen 🙂

Onze volgende uitdaging wordt zeilen rond de Kaap de Finesterre. Deze kaap staat erom bekend dat het hier kan spoken en mistig kan zijn. De weersverwachting laat zien dat op de dag dat we de kaap willen ronden, de wind toeneemt naar meer dan 30 knopen. We besluiten daarom een dag langer in Camarinas te blijven. Dankzij deze beslissing hebben we een rustige tocht. Nog wel even een stevige windversnelling net na de kaap maar die was goed te doen. We komen ontspannen aan in het plaatsje Corcubion. Minder idyllisch qua ankerplek maar een leuk stadje, waar ook een feest in verband met de processie van de maagd Carmen aan de gang was. Hoewel er door de Spanjaarden die wij ontmoeten slecht Engels wordt gesproken (en ons Spaans is dramatisch) worden we door iedereen ontzettend vriendelijk en behulpzaam behandeld.

Onze volgende plek is dit keer een haven in Riveira (Ribeira), we moeten toch een keer wat wasjes doen, water bijvullen, écht en lekker lang douchen, et cetera.

Op aanraden van de havenmeester zijn we de volgende dag naar een piepklein eilandje gevaren: Illote Guidoiro Areoso. Ook weer heel mooi, deed ons een klein beetje denken aan Klein Bonaire maar dan met ijskoud zeewater!

Daar vandaan zijn we naar het eiland Illa Salvora gegaan, 1 van de eilanden die behoren tot het National Park. Om hier te mogen overnachten, moet je toestemming aanvragen via internet. Dit kost wat moeite omdat je de toestemming geprint bij je moet hebben. We hebben veel aan boord maar geen printer…. Met behulp van aardige havenmeesters is dit gelukt. En het was de moeite meer dan waard!

Daarna doorgevaren naar Combarro, een ontzettende leuk plaatsje en heel lekker gegeten.

Vanaf Combarro zijn we naar een ankerplek in dezelfde baai gevaren, Bueu. Helaas werd het weer wat minder, de zon kan niet altijd schijnen….

Onze volgende ankerplek was weer 1 van de eilanden van het National Park, Illa Ons. We hebben daar een kilometer of 10 gelopen, behoorlijk bergachtig dus vermoeiend maar de moeite waard. ‘s Nachts was er enorme deining waardoor we heel slecht hebben geslapen maar ach, we hadden niet echt een drukke agenda de volgende dag 😉

En de afgelopen 3 dagen hebben we doorgebracht bij het laatste eiland van het National Park, Illa Ons, volgens sommigen met het mooiste strand van de wereld. Nou lijkt mij dat wat overdreven maar het was wel het mooiste eiland tot nu toe. Jammer genoeg wel veel spaanse toeristen maar desondanks hebben we er enorm genoten.

Op dit moment liggen we voor anker bij het plaatsje Cangas. Aangezien er weinig wind is de komende dagen, blijven we nog 1 nachtje hier of hier vlakbij. En dan gaan we naar de volgende bestemming: Portugal!